Türkiye’den Gazze’ye giden doktorlar bölgede yaşadıklarını anlattı

İnsan Hakları ve Özgürlükleri (IHH) Bu yıl verilerine göre, Dünya Sağlık Örgütü (DSO) Yardım Başkanı Fatih'in genel merkezindeki İnsanlık Yardım Vakfı Genel Merkezi, Gazze'deki sağlık yapılarına karşı en az 516 saldırının yaptığı açıklamada.
Sistematik saldırılar, özellikle hastaneler ve ambulanslar Dede'ye hitap etti, “Sağlık sistemi çöktü. Al-Shifa Hastanesi, Nasir Pediatrik Hastanesi, Endonezya Hastanesi, Türk Filistin Dostluğu Hastanesi ve Bombalamalar Altında Birçok Sağlık Merkezi, Binalar Bölgede yok edildi. Tamamen işlevsiz hale geldi.” Dedi.
Gazze, 110 binden fazla yaralanan 60 binden fazla şehitin çatışmalarının başlangıcından bu yana kaydedildi, bu da büyükbabanın “20 binden fazla insanın uzuvlarının kaybından sonra bombalanmanın protezin desteğini beklediğini ve en az 7 bin uzuv kaybının çocuktan oluştuğunu gösterdi.
İsrail'in Gazze'deki sistematik saldırılarla altyapıyı ve temel kaynakları hedefleyerek bölgeyi yaşanmaz hale getirmesinin altını çizerek İsrail'in bölgedeki sivil nüfusu yok etme stratejisi izlediğini ve bu sürecin uluslararası hukukta soykırım ve yıkım politikası olarak kabul edildiğini söyledi.
“Tüm bu gelişmeler karşısında, uluslararası toplumun sessizliği insanlığın haysiyetine aykırıdır. Sağlık ve yaşam hakkı evrensel bir haktır. Bir insanın bu hakkının sistematik ele geçirilmesinin ortağı olmak şehrin ortağı olmalıdır.” dedi.
“Saldırılar daha yoğunlaşıyor”
Gazze'de temsil eden Kütahya yardımı. Bölgede 2 ay ve 5 gün olan Dr. Ibrahim Uygun, hem Kuzey hem de Güney hastaneleri söyledi.
Uygun, Gazze sağlık sisteminin neredeyse hizmet edemediğini ve birçok kuzey hastanesinin tamamen bilinçli olarak yok edildiğini ve planlandığını söyledi.
Uygun'un tamamen hizmet edemediği en büyük kuzey hastanelerinde hastane iyileşmesi şunları söyledi:
“El-Ehli Arap (Baptist) hastanesi mahvoldu. Dün ana doktorla bir telefon görüşmesi yaptım. Hastaneyi kapattıklarını, şu anda hastaları kabul etmediklerini söyledi. Tomografik cihaz travma ve savaşta çok önemlidir. Gerçeği tamamen yansıtmadığı yoğunlaşmış.”
OP. Dr. Yulmaz Mertsoy, Gazze'ye girdikleri andan itibaren kendilerini “hapse girdikleri” olarak duyduklarını ve dünyanın tüm sağlık çalışanlarını Gazze'ye davet ettiklerini söyledi.
Orada harika bir drama olduğunu belirten Metsoy, “Bir nesli, bir yarışı yok ediyorlar. Tam bir soykırım merkezi diyebileceğim bir alanda çalıştık. Bir sağlık uzmanı olarak insanlığımdan utandım”. Dedi.