Güncel Haberler

Birleşik Krallık, Apple kullanıcılarının şifreli verilerine erişim istedi

Apple tarafından sunulan mevcut sistemde, yalnızca hesap sahibinin verilerine erişebilir ve hatta şirketin kendisi bu verilere erişemez. Bununla birlikte, Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı, teknoloji devinden 2016 yılında yürürlüğe giren Soruşturma Güçleri Yasası (IPA) bağlamında bu verilere erişmesini istedi.

Yasa, teknolojik şirketlerin polisle işbirliği yaparak belirli durumlarda bilgi vermelerini gerektiriyor. Ancak, Apple konuyla ilgili yorum yapmazken, “gizlilik temel bir insan hakkıdır” web sitesi altını çizmektedir.

İçişleri Bakanlığı, “operasyonel konular hakkında yorum yapmıyoruz” diyen bir beyanda bulunarak başvurunun içeriği hakkında ayrıntı vermedi.

Gizliliğin ihlali ile ilgili endişe

Hükümetin talebi, özellikle gizlilik destekçileri tarafından büyük bir tepki ile kabul edildi. Bu adımı “tek bir saldırı” olarak nitelendiren hükümet dışı Gizlilik Uluslararası Örgütü, tüm dünyada zararlı idareleri teşvik edebileceğini söyledi.

Örgütün yasal direktörü Caroline Wilson Palow, “Bu, Büyük Britanya’nın girmemesi gereken bir mücadele. Bu aşırı otorite tehlikeli bir emsaldir” dedi.

Gelişmiş Apple Veri Koruma Sistemi Hedefi

Erişim hükümetinin talebi, Apple verilerinin korunması için gelişmiş sistemi amaçlamaktadır. Terminal şifreleme yöntemini kullanarak bu sistem, yalnızca hesap sahibinin verilere erişmesine izin verir.

Ancak, bu işlevin de bir dezavantajı vardır: Kullanıcı hesapta bilgi kaybederse, Apple bile verileri rapor edemez.

Bu işlev yalnızca kullanıcıların kullanımına göre etkinleştirilir ve bu hizmeti kaç kişinin kullandığı bilinmemektedir.

Yetkililer talebin tüm kullanıcılar için genel gözetim anlamına gelmediğini iddia etseler de, uzmanlar şifreleme sistemine açılacak her kapının bilgisayar tehditleri için büyük bir risk getireceğinin altını çiziyor.

Apple geri adım atmayabilir

Apple daha önce Büyük Britanya’nın taleplerine karşı çıktı ve bu baskı durumunda şifreleme hizmetlerini tamamen geri çekebileceğini açıkladı.

“Ürünlerimizde asla bir arka kapı yaratmayacağız,” diye vurguladı bu tür taleplere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

Bununla birlikte, soruşturma yetkililerinin yasası sadece Birleşik Krallık’ta faaliyet gösteren şirketleri değil, aynı zamanda tüm dünyadaki tüm teknolojik toplumları da içermektedir. Başka bir deyişle, Apple aynı zamanda Birleşik Krallık’ta bu hizmeti durduruyor, yasal süreçten kaçınmak için yeterli olmayabilir.

Teknoloji dünyasında benzer baskılar

Bu, bir teknolojik şirkete şifrelemenin ilk baskısı değil. 2016 yılında, Birleşik Devletler hükümeti de iPhone’una erişmek için bir saldırgana ihtiyaç duydu, ancak şirket onu reddetti. FBI daha sonra cihazın engellenmesini kendi yolunda açtı.

Benzer olaylar 2020’de de gerçekleşti ve Apple, iPhone için şifreli veriler için erişim taleplerini reddetti.

Uzmanlardan uyarı

Siber güvenlik uzmanları ve hükümet dışı örgütler, hükümet talebinin sadece suçluları değil, aynı zamanda tüm bireylerin mahremiyetini de tehdit ettiğini savunuyor.

Birleşik Krallık merkezli Gizlilik Örgütü Big Brother Watch, bu adımı “endişe verici” olarak değerlendirirken, uzman Lisa Forte “, suçlular ve teröristler farklı platformlarla iletişim kurarak hareket edecekler. Bu yasalar sadece vatandaşların gizliliğini yok,” dedi.

Apple hükümetin talebine itiraz edebilir, ancak mevcut yasalara uygun olarak, bu süreç devam etse bile talebi karşılaması gerekebilir.

Gelişmeler teknoloji dünyasında büyük bir etki yaratmış olsa da, Apple bu sorunun nasıl cevaplanacağı konusunda bir merak meselesi olmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu