Güncel Haberler

Rusya-Ukrayna Savaşı’nı bitirme çabalarının dönüm noktası: İstanbul müzakereleri

24 Şubat 2022’de Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı durdurmak için en önemli ilerleme İstanbul’a yönelik müzakerelerde gerçekleştirildi.

Türkiye, Müzakerelerden önce 10 Mart’ta Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF) savaş sırasında Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarını bir araya getirdi.

Belarus’ta 3 tur müzakereden sonra, 29 Mart 2022’de Türkiye’nin yoğun diplomatik çabasıyla Rus ve Ukrayna heyetleri dördüncü kez İstanbul’daki Dolmabahçe Bürosu’nda bir araya geldi.

Ukrayna kısmı gelecekte Rusya’ya olası bir yazılı anlaşma yaptı

Her iki tarafın da “yapıcı” olarak tanımlandığı müzakerelerin ardından, Ukrayna kısmının ihtiyaçlarını içeren Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin belgeye hazırlandı.

Nihai form üzerinde anlaşmak için lider seviyesindeki görüşme altyapısı da kuruldu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arabuluculuk girişimlerinin ardından, Ukrayna kısmı Rus tarafı tarafından yazılan gelecek anlaşmasının ilkelerini verdi.

Müzakerelerin ardından Rus Savunma Bakanlığı, karşılıklı güveni artırmak, müzakerelere devam etmek ve nihai hedefe ulaşmak, anlaşmayı onaylamak ve imzalamak için Kiev ve Chernigiv bölgelerindeki askeri birimleri geri çekmeye karar verdi.

İstanbul belgesi devlet başkanlarını bir araya getirecek

Rus yetkililere göre daha sonra, Ukrayna, İstanbul’daki bir anlaşma üzerindeki cerrahi etki üzerine bir anlaşma bağlamında uluslararası yasal garantiler uyarınca tarafsız, nükleer olmayan devletler ilan edilecekti.

Garantör ülkelerinin listesi verildi

Ukrayna, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (UNC) ülkelerine güvenlik garantisi olarak ve Türkiye, Almanya, Kanada, Polonya ve İsrail’i garantör bir ülke olarak sordu.

Ukrayna askeri ittifaklara katılmayı, yabancı askeri üslere ve birliklere ev sahipliği yapmayı ve Rusya da dahil olmak üzere garantör ülkelerin onayı olmadan askeri alıştırmaları reddetmeyi kabul etti.

Güvenlik garantileri Kırım ve Donbas bölgesi için geçerli olmayacaktır; Rusya, Ukrayna Avrupa Birliği’ne (AB) ait olana karşı çıkmıyor.

İki ülkenin devlet başkanlarının toplantısı sırasında, nihai karar resmi statüye göre alınacaktır.

Kırık kazası, anlaşma bir kenara bırakıldı

İstanbul müzakerelerinde savaşı durdurma umudu daha da güçlendi, Rus birlikleri çekildi ve Kiev bölgesindeki Buaç şehrinde sivillerin öldürüldüğü.

Rusya, Rus kaynaklarındaki suçlamaları reddederken, eski İngiliz Başbakanı Boris Johnson’un “sahte bayrak” olduğu iddia edildi.

Bu kazadan sonra, Rusya ve Ukrayna arasında önemli kazanç sağlayan İstanbul’un müzakerelerinde elde edilen sonuçlar rafı artırdı.

Ukrayna kısmı 17 Mayıs’ta Ukrayna’daki durumun çok değiştiğini ve Rusya ile müzakereleri askıya aldıklarını duyurdu.

Karadeniz Buğday Girişimi

İstanbul müzakerelerinin sonuçları sabote edilmiş olsa da, Türkiye’nin arabuluculukta artan rolü ve partileri uzlaşma noktasına çekme yeteneği Karadeniz Buğday Girişimi’nin anlaşmasına yol açmıştır.

Birleşmiş Milletler, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da düzenlenen tören sırasında Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması’nı imzaladılar.

Hem Rusya hem de Ukrayna devlet başkanlarını karşılayabilen nadir liderlerden biri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çabaları, tahıl arzı ve tüm dünyada büyük rahatsızlığa neden olan tırmanma fiyatları sorunu üzerinde bir uyuşturucu etkisi oldu.

Türkiye’nin çabaları tüm uluslararası aktörlerin takdirini kazandı.

Savaşın yoğunlaşması ve koridorun güvenliği bir süre sonra darbeye çarptı.

Putin her zaman İstanbul’daki belgeye atıfta bulundu

Rusya Cumhurbaşkanı Putin, İstanbul İstanbul’un iki ülkesi arasındaki olası bir müzakerede her vesileyle “masada kalmaya devam edecek ve müzakerelerin bakımı için kullanılabilir” dedi.

Rus lideri kısa süre önce 2022’de Ukrayna ile doğrudan müzakereleri 15 Mayıs’ta İstanbul’da yeniden başlatma önerisini artırdı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin dün telefon görüşmesiyle karar verdiler.

Putin, Rusya ve Ukrayna, Bildirginin İstanbul’da kabul edildiği bildirisinin yayınlanmasının devleti arasındaki barış görüşmeleri arasında, Türkiye’nin kalıcı bir çözüme izin verecek müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Biden ve Johnson yönetimlerinin müdahalesi

Mart 2022’de görüşmelere katılan Ukrayna heyetinin başkanı David Arahamiya, İstanbul müzakerelerini tamamladıktan sonra Kiev’e gelen İngiliz Başbakanı Boris Johnson’u açıkladı.

Arahamiya, İngiliz liderinin “Rusya ile hiçbir şey imzalamayacaklarını ve savaşmaya devam etmeyeceklerini” söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Joe Biden eski cumhurbaşkanı döneminde eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Siyasi İşler Müsteşarı olarak Rusya ve Ukrayna’dan sorumlu olan Victoria Nuland, bu müdahale konusundaki konulardan ele alındı.

Nuland, müdahaleyi belli bir anlamda, Ukrayna müzakerelerinin belirli bir anlamda müzakerelerde bulunan insanların “kesin” olarak bildiklerini doğruladığını inkar etmedi.

Victoria Nuland, ABD ve Büyük Britanya’nın müzakere odasında olmadığını ve süreçle ilgili şüphelerini dile getirdiğini açıkladı.

2002-2005 yıllarında Alman Silahlı Kuvvetler Genel Müfettişi ve NATO Askeri Komitesi Başkanı General Harald Kujat, Johnson’ın söz konusu dönemde Ukraynalı yöneticilere müdahale ettiğini ve İstanbul’un kalkınma sürecinin imzasını engellediğini duyurdu.

Kujat, Johnson’un Batı’nın “savaşın sonu” için hazır olmadığı için bunu yaptığını iddia etti.

Johnson, görevinden ayrıldıktan sonra bile Ukrayna’yı ziyaret etmeye devam ederken suçlamaların tanımlanmış bir yorumunu yapmak için çekimser kaldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu